Instalatii de supraveghere video

Sistemele de supraveghere video sunt utilizate la urmărirea şi înregistrarea imaginilor dintr-un spaţiu care trebuie supravegheat si se adreseaza, in principal, acelor spatii in care se desfasoara diferite activitati de productie, spatiilor comerciale, depozitelor de materiale si birourilor. Un mare avantaj al sistemelor video este ca spre deosebire de alte sisteme, ofera identificarea persoanelor si actiunilor suspecte si dovada inregistrata a producerii evenimentului prejudicios. Pentru o mai buna eficienta aceste sisteme de supraveghere video pot fi interconectate cu sisteme antiefractie si sisteme de control acces. Un astfel de sistem de supraveghere video se compune dintr-o serie de echipamente precum: camere video, unul sau mai multe monitoare ce permit vizualizarea imaginilor, un videorecorder pentru inregistrarea imaginilor preluate de camere, un dispozitiv de prelucrare a imaginii, surse de alimentare pentru camere

Camere video boxcapteaza imaginea prin transformarea luminii ce cade pe senzorul de imagine – CCD in semnal electric; camerele monocrome au avantajul unor sensibilitati si rezolutii mai bune decit cele color la un pret mai mic iar camerele color aduc un plus semnificativ de informatie in studierea imaginilor preluate.

Camere video tip domese folosesc mai ales in interiorul spatiilor publice si asigura o supraveghere mai discreta a spatiului.

Camere discrete sunt ascunse in diverse si sunt destinate supravegherii unei zone fara ca acest lucru sa fie cunoscut.

Camere IP furnizeaza ca iesire de semnal un port standard Ethernet, ceea ce permite conectarea intr-o retea fara nici un alt echipament suplimentar. Are incorporat un codor MPEG-4 care comprima imaginea in format digital fara compromiterea calitatii acesteia.

Obiective sau lentile sunt sisteme optice convergente pentru lumina care se indreapta spre senzorul camerei. Exista obiective fixe, obiective varifocale (permit ajustarea manuala a distantei focale si implicit a unghiului de vedere), cu iris manual (se ajusteaza manual deschiderea irisului), autoiris (dimensiunea irisului se modifica in functie de lumina incidenta pe CCD), cu zoom motorizat (distanta focala se modifica manual de la distanta sau in functie de alti parametrii).

Speed-dome este un echipament scump cu performante tehnice deosebite. Este format dintr-o camera de inalta rezolutie, un obiectiv cu zoom motorizat, un mecanism pan & tilt care permite miscarea camerei pe orizontala 360° si pe verticala 90°, toate dipuse intr-o carcasa metalica sau din plastica prevazuta cu un semiglob fumuriu sau transparent. Modificarea pozitiei camerei pe orizontala si verticala si modificarea zoom-ului se efectueaza fie manual de catre operator cu ajutorul unei console cu joystick sau de la tastatura unui PC, fie automat in cazul in care speed-dome-ul efectueaza un program cu pozitii presetate.

Inregistratoare video digitale (DVR)  diferenta majora fata de videorecorderele cu caseta este ca imaginile sunt transformate digital, compresate si stocate pe unul sau mai multe harddisk-uri. De aici, imaginile pot fi preluate pe diverse cai: memory stick, CD, DVD, prin retea locala, prin Internet etc. Deoarece imaginile video sunt transformate in format digital, DVR-urile sunt concepute cu functii si facilitati suplimentare pentru instalator si utilizator.